Silvius Banica
la data: 28.04.2024
7 vizualizări
#profudeistorie
28 aprilie în istorie...
28 aprilie este a 118-a zi a calendarului gregorian și ziua a 119-a în anii bisecți. Mai sunt 247 de zile până la sfârșitul anului.
Evenimente
1502: Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda" – denumită și „Cronica moldo–germană" sau „Cronica lui Ștefan cel Mare".
1789 - A avut loc revolta de pe vasul Bounty, împotriva căpitanului William Bligh.
Revolta de pe Bounty a avut loc la bordul navei marinei britanice HMS Bounty⁠ la 28 aprilie 1789, și a fost apoi popularizată și amintită de mai multe cărți, filme, cântece populare, dintre care multe au modificat semnificativ evenimentele. Revolta a fost condusă de Fletcher Christian⁠ împotriva ofițerului comandant, William Bligh. Conform majorității relatărilor, marinarii au fost atrași de perspectiva unei vieți idilice pe insula Tahiti din Pacific și au fost indignați de presupusa cruzime a căpitanului lor.
Optsprezece răsculați l-au izgonit pe căpitanul Bligh și pe majoritatea celor loiali lui pe o ambarcațiune mică. Răsculații s-au stabilit apoi în 1789, unii în Tahiti în 1789 alții pe insula Pitcairn, împreună cu băștinașii cu care se împrieteniseră. Vasul Bounty a fost ars pentru a evita detectarea și a preveni dezertarea. Descendenții unora dintre răsculați încă mai trăiesc pe Pitcairn.
După ce Bligh și echipajul său de 18 oameni au efectuat o călătorie lungă și plina de evenimente în mica ambarcațiune, spre Timor în Indiile Orientale Olandeze, el s-a întors în Anglia și a raportat revolta.
1838: Au fost puse bazele Societé des Gens de Lettres.
1859: Alexandru Ioan Cuza înființează Biroul de Statistică al Țării Românești numește ca șef al acestuia pe Dionisie Pop Marțian.
1908: A fost înființată Societatea Scriitorilor Români, al cărei prim președinte a fost ales Cincinat Pavelescu.
1920: Azerbaidjan intră in componența Uniunii Sovietice.
1932: A fost anunțată apariția unui vaccin pentru imunizarea omului împotriva febrei galbene.
1945: Benito Mussolini și amanta sa, Clara Petacci, sunt capturați și executați de membrii mișcării de rezistență italiene în timp ce încercau să părăsească Italia.
1952: Ia sfârșit ocupația Japoniei de către Statele Unite ale Americii.
1969: Charles de Gaulle demisionează din funcția de președinte al Franței.
1990: Consiliul European adoptă o declarație comună, prin care hotărăște extinderea relațiilor cu țarile Europei Centrale și de Est.
1992: Se încheie procesul fostului șef al Securității, Iulian Vlad, care este condamnat la 12 ani închisoare și degradare militară.
1995: Începe alianța Disney-RTL. Peste 2 ani, se lansează canalul Super RTL
1997: Semnarea protocolului de înfrățire a orașelor Suceava și Chișinău.
1998: Organizația teroristă RAF se autodizolvă.
2001: Milionarul american Dennis Tito a devenit primul om care a plecat în spațiu ca turist.
2001: S–a lansat Teatrul Național pentru Copii, proiect acceptat și coprodus de Teatrul Național I. L. Caragiale, director general Dinu Săraru, la inițiativa Fundației "Abracadabra" condusă de actorul Marian Râlea.
2004: CBS a difuzat fotografii în care erau surprinși soldați americani maltratând și umilind prizonieri irakieni din închisoarea d'Abou Ghraib, de lângă Bagdad. Imaginile datau din perioada octombrie-decembrie 2003.
Sărbători
In calendarul ortodox: Intrarea Domnului in Ierusalim; Sfintii Apostoli Iason si Sosipatru - Dezlegare la peste ; Predica la Duminica Floriilor
Ziua internațională pentru comemorarea victimelor accidentelor de muncă
Ziua Internațională pentru Sănătate și Securitate la locul de muncă
Dimensiune: 650 x 568
Mărime fișier: 480.81 Kb
Fii prima persoană care apreciază asta